#5 – Znamená jednou císař vždycky císař?

Je jizva na bříšku automaticky překážkou v dalším vaginálním porodu? O tom, jakou úspěšnost VBAC u nás či ve světě má, jak se na něj můžeme připravit a také o tom, proč bychom v něm ženy měli podporovat, pokud si to přejí, diskutujeme s přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a FNB prof. MUDr. Michalem Zikánem, Ph.D., porodní asistentkou a psycholožkou Mgr. et Bc. Kristinou Zemánkovou a food blogerkou Julianou Fischerovou. 


2:30 — Dříve, což znamená před nějakými padesáti nebo šedesáti lety, byl císařský řez velmi vzácnou operací, která měla nebo mohla mít řadu komplikací. Postupem technik anestezie, operačních technik a přístrojového vybavení ta operace dnes svoje rizika sice nese, ale je jich výrazně méně a tím pádem je také méně rizikové rodit po císařském řezu spontánně.

5:24 — Já z pohledu porodní asistentky to vidím tak, že primárně, pokud tak nejsou nějaké stavy, které se nemění od toho minulého těhotenství a které zamezují vaginálnímu porodu, tak tu ženu beru, jako že její cesta bude vaginálním porodem. Neuvažuje se o tom, zda císařský řez nebo ne, ale primárně jdeme tou cestou toho, že to bude vaginální, ideálně přirozený porod. O císařském řezu začínáme uvažovat až ve chvíli, kdy se objeví opravdu nějaké reálné komplikace nebo reálná situace, která vede k tomu tuto cestu zvážit.

18:12 — Císařský řez v anamnéze, pokud tam není žádná přidružená situace, která by byla indikací k dalšímu císařskému řezu, tak jenom ten jeden císařský řez sám vlastně není indikací k opakovanému císařskému řezu. Takže se vlastně bavíme v mezích císařského řezu na přání.

20:30 — Vždycky když plánujeme císařský řez, tak počítáme s nějakým rizikem, že to dítě vlastně vytáhneme dřív, než je úplně připravený. Vy to krásně naplánujete, uděláte císařský řez v 39+6 nebo 40+0, no a to mimčo je prostě trošku nezralý, protože prostě potřebovalo ještě kousek. My dnes vlastně nevíme, co spouští porod. Jestli je to tělo té těhotné ženy, děloha nebo je to to mimčo v děloze. Myslíme si v současné chvíli na základě nejnovějšího poznání, že je to právě to dítě.

36:43 — Chceme, aby ten porod opravdu začal sám a běžel svým vlastním tempem. My se obecně snažíme porody zbytečně nevyvolávat a u porodu po císařském řezu bychom správně ani neměli, protože studie hovoří o tom, že je tam pak mnohonásobně – třeba třikrát vyšší riziko ruptury, pokud se ten porod vyvolává nebo urychluje.

50:40 — To, že to dítě projde porodním kanálem, je osídlené nějakými bakteriemi, samozřejmě ovlivňuje pozitivně nějaký jeho budoucí život. A samozřejmě žena, která porodí spontánně, nemá díru do břicha, vstane, může se o to mimčo starat a může s ním být bezprostředně po porodu, byť alespoň krátký bonding by měl být možný i po císařském řezu, ale po spontánním porodu je to jiné. Mimčo může být s vámi, máte ho na sobě a už se neoddělíte.

Moderátorka: food bloggerka Juliana Fischerová
Hosté: přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a FNB prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D. a porodní asistentka a psycholožka Mgr. et Bc. Kristina Zemánková

Námět & Scénář: Eva Zubec
Produkce & Postprodukce: Vojtěch Koval, Filip Fendrych a Cirkulární studio LOOPA
Foto: Klára Dudáková
Cover Art: Sandra Řízková


Partnerem celé podcastové série je e-shop ⁠⁠⁠Maluna.cz⁠⁠⁠, na kterém najdete největší výběr menstruačních pomůcek a produktů pro ženy. Domluvili jsme pro vás 10% slevu s kódem CISAROVNAM10, který platí do konce roku 2024.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

#6 – Jak důležité je na sebe po porodu nezapomenout?

Next
Next

#4 – Co když po císařském řezu zůstane jizva na duši?