#6 – Jak důležité je na sebe po porodu nezapomenout?

Opravdu poporodní péče po císařském řezu končí propuštěním z porodnice? O důležitosti fyzioterapie po porodu, o péči (nejen) o jizvu a také o způsobech, jak podpořit rekonvalescenci po operačním porodu, si povídáme s fyzioterapeutkou Mgr. Andreou Vaňkátovou, dulou Mgr. Kateřinou Černou a majitelkou e-shopu Maluna.cz Mgr. Ilonou Bittnerovou.


4:40 — Ta poporodní péče funguje vlastně tak, že pokud vidím tu ženu poprvé až po císařském řezu, nechodila mi do terapie před tím, tak si nejdříve řekneme, proč k tomu řezu došlo, zda to byla akutní sekce nebo zda to bylo plánované, jak se s tím sžila, jak vnímala celou tu situaci, celý ten porod, jak to probíhalo, jestli přijala jizvičku, jak se sžila s miminkem, abych měla představu o tom, jaké je její rozpoložení.

8:50 — I když se ženy připravují na císařský řez, málokdy je tam ta naváznost na to, co se děje po něm. Je to vlastně příprava na tu velkou akci, na tu operaci, na to, co se bude dít, že tam bude anesteziolog a jak to bude probíhat, ale ta raná péče tam často chybí. Za mě čím dřív se s tou jizvou začne pracovat, tím rozhodně líp.

14:12 — Taky pracujeme na přijetí té jizvy. Nikdy nenutím ženy, když se jim to třeba opravdu hnusí, si na tu jizvu hned sáhnout. Pracujeme v těchto případech jinak, přes nějakou látku nebo pomůcky, aby se té jizvě ta péče dostala, ale zároveň aby to v ženě nevyvolávalo pocity, že je jí z toho špatně – fyzicky i psychicky.

21:58 — Tělo musíme vnímat v komplexu. Není to o tom, že si řeknu, že mám jizvu na břiše a že se budu věnovat jen oblasti pánve. Je důležité si uvědomit, že ta jizva prochází skrz, naše tělo je ve 3D, takže ty jednotlivé vrstvy potom ovlivňují vnitřní orgány a tak dál.

29:38 — Aby se všechny hormonální procesy v těle nastartovaly tak, jak mají, což ovlivňuje například oxytocin, úžasný hormon, který pomáhá s navázáním vazby k tomu miminku, se spuštěním laktace, se zavinováním dělohy, se zmírněním krvácení, což je všechno to, co je potřeba. A nejlíp se oxytocin vyplavuje tehdy, když máme miminko na sobě v kontaktu kůže na kůži, což bohužel poporodní separace, která je v českých porodnicích stále běžná, úplně nepodporuje.

39:07 — Ten dech je celkově hrozně velký pomocník, ono se na něj často zapomíná, bagatelizuje se, ale je to něco, co opravdu hodně pomáhá. Ono už když si jen žena lehne na záda, položí si dlaně na bříško, prodýchá si to a zdvědomí, tak to udělá hrozně moc.

Moderátorka: podnikatelka Ilona Bittnerová
Hosté: fyzioterapeutka Mgr. Andrea Vaňkátová a dula Mgr. Kateřina Černá

Námět & Scénář: Eva Zubec
Produkce & Postprodukce: Vojtěch Koval, Filip Fendrych a Cirkulární studio LOOPA
Foto: Klára Dudáková
Cover Art: Sandra Řízková


Partnerem celé podcastové série je e-shop ⁠⁠⁠Maluna.cz⁠⁠⁠, na kterém najdete největší výběr menstruačních pomůcek a produktů pro ženy. Domluvili jsme pro vás 10% slevu s kódem CISAROVNAM10, který platí do konce roku 2024.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

Jizva na těle jako brána k sebepoznání

Next
Next

#5 – Znamená jednou císař vždycky císař?