#4 – Co když po císařském řezu zůstane jizva na duši?

Jaké maličkosti často rozhodují o tom, jestli si z porodu odneseme hřejivý zážitek nebo trauma? O tom, jak náročný může být císařský řez pro naši psychiku, o důležitosti emocí a také o způsobech, které nám pomohou ji zahojit, si v podcastu povídáme s psycholožkou Mgr. Markétou Wojtovičovou, dulou a krizovou interventkou Dagmar Hricovou z organizace České duly a PR manažerkou Natálií Šebkovou.


3:03 To, že jako ženy reagujeme na to, co se nám přihodilo, to čím jsme prošly, chceme o tom hovořit, chceme to s někým sdílet, tak mě to přijde v pořádku. Císařský řez je velká břišní operace, samozřejmě hraje roli, jestli ten císařský řez byl plánovaný nebo akutní, podle toho se také může měnit chování a prožívání těch žen po tom císařském řezu. Ale mně přijde v pořádku, pokud se mi něco přihodí, zvlášť něco nečekaného, nepříjemného nebo naopak příjemného, že to mohu sdílet.

7:17 Já si myslím, že to je ten problém, o kterém se nemluví, že to není tak, že císařský řez je nebolestivý porod a že se nemluví o té péči po císařském řezu. Každý si to představuje tak, že ta žena nic necítí a nic dál se neděje. S čím se potkávám u těch matek je, že se cítí zklamané, mají pocity selhání a necítí se jako dobré mámy, protože nedokázaly porodit své dítě. Nebo to je tedy ta jejich myšlenka.

12:12 Podle mě ani není tak důležitý to přání vám splnit, ale to vůbec být vyslyšená. Je úplně jiná situace, když vám na vaše přání někdo odsekne stylem „tohle v žádném případě není možné“ nebo když s vámi ten člověk komunikuje o tom, co se bude dít. Já jsem taky máma po dvou císařích a ten nejzásadnější rozdíl vidím v tom, jak se mnou bylo při prvním a při druhém císaři komunikováno. Já jsem byla hrozně v šoku, když se mi při druhém císaři představil lékař.

22:20 Pokud se žena necítí po porodu psychicky dobře, může si říct o pomoc v rámci širší rodiny. Důležité je umět si říct o pomoc, nebát si říct o pomoc. Pak může zafungovat partner, máma nebo si ty ženy volají domů porodní asistentku nebo třeba poporodní dulu.

28:24 To, co ovlivňuje jak ten porodní zážitek, tak prožívání po porodu, může být připravenost nebo nepřipravenost těch maminek. Já se setkávám v praxi se ženami, které třeba nechtějí informace. Jsou v módu „já jim všem důvěřuju, všichni to přežili, tohle taky zvládnu“ a pak jsou vlastně zahlcené a překvapené tím, co se děje. A někdy je zaskočí i ta fyziologie toho porodu. To znamená, že netuší, že porod může mít nějaké fáze a nějaké etapy, že to může nějak trvat, že když dojde k císařskému řezu, tak co to vlastně obnáší.

41:18 Zážitek z císařského řezu může samozřejmě ovlivnit i partnera, který byl u porodu a nebyl na to připravený, nevěděl, co se bude dít, měl velký strach o tu partnerku. Muži určitě ty porody také prožívají. Zároveň ta traumatizace partnerů nebo dalších doprovázejících osob je téma, o kterém se tolik nemluví.

Moderátorka: PR manažerka Natálie Šebková
Hosté: psycholožka Mgr. Markéta Wojtovičová a dula a krizová interventka Dagmar Hricová

Námět & Scénář: Eva Zubec
Produkce & Postprodukce: Vojtěch Koval, Filip Fendrych a Cirkulární studio LOOPA
Foto: Klára Dudáková
Cover Art: Sandra Řízková


Partnerem celé podcastové série je e-shop ⁠⁠⁠Maluna.cz⁠⁠⁠, na kterém najdete největší výběr menstruačních pomůcek a produktů pro ženy. Domluvili jsme pro vás 10% slevu s kódem CISAROVNAM10, který platí do konce roku 2024.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

#5 – Znamená jednou císař vždycky císař?

Next
Next

#3 – Kdy je císařský řez záchranou života?