#3 – Kdy je císařský řez záchranou života?

Je každý císařský řez automaticky záchranou života či životů nebo by se dalo některým z nich předejít? O absolutních a relativních indikacích, o více či méně akutních stavech a také o tom, kdy císařský řez opravdu záchranou života je, si povídáme s lékařkou MUDr. Šárkou Kožínovou, porodní asistentkou Bc. Hanou Anežkou Havlíčkovou a šestinásobnou mámou Michaelou Salák. 


2:17 Císařský řez je záchranou života v situacích, kdy je ohrožený život matky, dítěte nebo obou. Může to být například při abrupci placenty, prolapsu pupečníku, preeklapmpsii, eklampsii, HELLP syndromu nebo všude tam, kde je akutní hypoxie plodu.

5:33 V těch absolutních i relativních indikacích jsou také indikace z nějakého jiného oboru. Takže třeba kadiologická indikace, když má žena něco se srdcem, tak záleží na názoru toho odborníka. Ale o tom, zda je nebo není potřeba císařský řez, musí ve finále rozhodnout porodník na základě nějakého konzilia s lékaři z toho daného oboru.

6:33 To, že se miminko nepřetočilo, znamená, že ve vchodu pánevním sedí svým zadečkem a může tam sedět v několika různých pozicích. Může tam sedět v tureckém sedu, tady mluvíme o tzv. úplném konci pánevním, což je určitě poroditelná poloha. Může tam být tak, že má vlastně nožičky překlopené před sebou, je v takové sklapovačce a to je také určitě poroditelná poloha. Potom jsou méně časté varianty, kdy může miminko naléhat buď nožičkami nebo kolénky, kde už doporučované postupy k vaginálnímu porodu úplně nejsou.

13:50 Císařský řez je velká břišní operace, která má svoje rizika. V průběhu císařského řezu může dojít například k proříznutí močového měchýře, ke zvýšenému krvácení a zvýšené krevní ztrátě, k problémům se srůstáním jizvy nebo rozestupu jizvy. Objevit se mohou srůsty v břiše nebo infekce rány.

36:30 Já třeba ženám nedoporučuju epidurál primárně, ale třeba ve chvíli, kdy ten porod nepostupuje, tak radši, než udělat císařský řez, je naprosto v pořádku nejdřív vyzkoušet epidurál. Možná si žena odpočne, možná si třeba vnitřně drží stažené pánevní dno, ať už vědomě nebo nevědomě. Je možné, že jak tam všechno vlivem toho epidurálu povolí, žena se otevře, hlavička tam zatlačí tak, jak má, spustí se ty kontrakce, které se mají spustit, nebo si žena odpočine a je schopná být aktivnější.

41:10 Já si třeba myslím, že když už za sebou máme ten zážitek z toho porodu, že je to něco jiného, než když jdeme rodit poprvé a řekneme: „Hele já jdu rodit císařem, já se bojím.“ Já se vždycky těch žen vyptávám, proč chtějí rodit císařem. „No protože to bolí“, odpovídají. Jenže císař přeci bolí mnohem víc, nebo mě teda bolel, hlavně po něm to bolelo šíleně.

Moderátorka: influencerka Michaela Salák
Hosté: lékařka MUDr. Šárka Kožínová a porodní asistentka Bc. Hana Anežka Havlíčková

Námět & Scénář: Eva Zubec
Produkce & Postprodukce: Vojtěch Koval, Filip Fendrych a Cirkulární studio LOOPA
Foto: Klára Dudáková
Cover Art: Sandra Řízková


Partnerem celé podcastové série je e-shop ⁠⁠⁠Maluna.cz⁠⁠⁠, na kterém najdete největší výběr menstruačních pomůcek a produktů pro ženy. Domluvili jsme pro vás 10% slevu s kódem CISAROVNAM10, který platí do konce roku 2024.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

#4 – Co když po císařském řezu zůstane jizva na duši?

Next
Next

#2 – Je císařský řez opravdu porod bez bolesti?