#2 – Je císařský řez opravdu porod bez bolesti?

Je pravda, že císařský řez je porod zadarmo? O bolesti fyzické i psychické, o té, kterou cítíme při samotném narození miminka i po něm, ale také o té, kterou nám způsobuje nejbližší okolí nebo tlak sociálních sítích, diskutujeme s anesteziologem doc. MUDr. Janem Bláhou, Ph.D., MHA, dulou Markétou Taufer Wernerovou a režisérkou Lucií Desmond. 


2:36 Já jsem císařský řez také prožila, dvakrát. Jednou právě ve svodné anestezii a jednou v celkové a bez bolesti určitě není. Je to hodně silný zážitek, který mám v sobě hluboce uložený a vnímám, že je potřeba opravdu hodně velká fyzická síla k tomu, aby se miminko dostalo ven. A že si to žena určitě pamatuje.

5:00 Není to bolest jako taková, kterou bychom si třeba představili, kdyby anestezie nebyla vůbec. Já za sebe jsem ale cítila každý dotek a všechny tahy, všechen tlak nebo to, jak se rána rozevírá. Ten dotek jsem vždycky cítila, ne přímo bolest, ale všechno, co se děje.

8:38 Kdyby se podařilo, že by ten operační tým s tou ženou byl mentálně v tom, že ona prožívá něco těžkého, že ona rodí to dítě úplně stejně, jakoby ho rodila přirozeně. Tak kdyby třeba více zmiňovali, co se děje, co bude následovat, tak by to určitě pomohlo zmírnit tu situaci. Určitě by to zmírnilo to její zděšení a paniku, že se to všechno třeba děje úplně jinak, že jak chtěla.

20:58 Všechna anestetika, která dáme matce, dostane přes placentu novorozenec. Jestliže je to dítě nicméně vyndáno v nějaké dostatečně krátké době, řekněme do těch pěti minut, tak ta dávka těch anestetik je malá a k nějaké zhoršené poporodní adaptaci nevede. Nicméně čím je ten plod menší, když je tam třeba nějaká růstová retardace nebo předčasný porod, tak vzhledem k velikosti plodu je ta dávka anestezie větší. Čím menší je plod, tím míň se snažíme dávat celkovou anestezii.

27:02 Já si jenom vybavuji moment, kdy jsem byla na té jednotce intenzivní péče a ten pocit, kdy necítíte tělo od pasu dolu, je hodně nepříjemný. Vím, že jsem se s tím musela mentálně hodně srovnat, že takhle teď budu chvíli prostě ležet, ale za chvíli to bude dobré, za chvíli mi přinesou malého a uvidím ho. Ale byl to takový moment, kdy jsem si říkala, že to prostě musím teď vydržet, než se úplně složím.

36:24 Spinální anestezie, když vezmu všechny císařské řezy, tak ve světě dominuje v 90 % případů. Ten zbytek je většinou pro tu celkovou a to je pro situace, kdy prostě není čas na to podat tu spinální anestezii. Ať tam jdou ženy opravdu v klidu a já jim můžu za 99,9 % anesteziologů garantovat, že se bolesti budou věnovat a budou na ni během toho výkonu odpovídajícím způsobem reagovat.

Moderátorka: režisérka Lucie Desmond
Hosté: anesteziolog doc. MUDr. Janem Bláhou, Ph.D., MHA a dula Markéta Taufer Wernerová

Námět & Scénář: Eva Zubec
Produkce & Postprodukce: Vojtěch Koval, Filip Fendrych a Cirkulární studio LOOPA
Foto: Klára Dudáková
Cover Art: Sandra Řízková


Partnerem celé podcastové série je e-shop ⁠⁠⁠Maluna.cz⁠⁠⁠, na kterém najdete největší výběr menstruačních pomůcek a produktů pro ženy. Domluvili jsme pro vás 10% slevu s kódem CISAROVNAM10, který platí do konce roku 2024.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

#3 – Kdy je císařský řez záchranou života?

Next
Next

#1 – Dá se vůbec připravit na porod císařským řezem?