#1 – Dá se vůbec připravit na porod císařským řezem?

I když se vaše miminko narodí císařským řezem, máte v rukou spoustu možností, jak svůj porod prožijete. O respektujícím císařském řezu, o tom, jaká přání můžete ohledně císařského porodu mít a také o tom, jak důležité je si o ně v pravou chvíli říct, jsme si povídali s lékařkou MUDr. Kristýnou Leškovou, porodní asistentkou Kristýnou Matulovou, Dis. a herečkou Denisou Pfauserovou. 


4:15 Ač se to nezdá, tak my, přestože jsme velká porodnice a zároveň perinatologické censtrum, tak bonding podporujeme poměrně hodně. U plánovaných císařských řezů, pokud je všechno v pořádku, tak bonding probíhá. Když je to akutní císařský řez v celkové narkóze a když si to tatínek přeje, nebo když maminka vysloví to přání ještě před porodem před uvedením do celkové narkózy, tak je možnost i bondingu u tatínka.

6:50 Příprava k plánovanému císařskému řezu může probíhat klidně už měsíc před porodem, kdy třeba ta žena začne navštěvovat předporodní kurz. Připraví se vlastně dopředu už v tom prostředí, kde bude rodit. Já si myslím, že to je úžasná věc pro tu ženu, že ví, do čeho půjde, ví, s kým do toho půjde a jak to tam bude probíhat a může si udělat třeba i svůj porodní plán. To je skvělá cesta pro ženy, které mají nějaké nestandardní přání.

16:18 Protože jsem pracovala ve dvou menších porodnicích, tak mám srovnání v tom, že i ta operační technika mezi dvěmi porodnicemi se velmi lišila. Základ je stejný, to je jasné – jak se dostat do té břišní dutiny a jak dostat děťátko ven. Ale třeba způsob šití, jestli se šije v jedné nebo dvou vrstvách, tak ten se liší hodně. I mezi operatéry.

18:40 Samotná ta operace je velký stres a velká neznámá pro ženu. Využít možnosti tzv. respektujícího císařského řezu volí třeba deset nebo dvanáct žen ročně. Většinou jsou to ženy zraněné, ženy s porodním traumatem, třeba po dvou císařských řezích, které nedopadly úplně dobře. První mohl být plánovaný, druhý byl akutní a teď mají pocit ukradeného porodu a chtějí se na tom podílet.

27:50 Miminko je lépe připraveno k adaptaci po porodu, když ten porod začne sám. To je samozřejmě benefit pro to miminko, zatímco plánovaný císařský řez může být trošku stres pro něj. Spousta žen ale komunikuje s tím miminkem už v těhotenství a těsně před porodem říkají:  „Dneska už to bude, dneska se spolu setkáme naživo.“

36:05 Dobrá porodní zkušenost může být i bez toho, že bych si miminko sama vytáhla. Třeba rodím v porodnici, kde to nedělají. Ale pro mě ten pocit, že jsem porodila, to miminko je v pořádku, mám ho u sebe, mohu bondovat, jsem tam s partnerem… tak i to je prostě hezký porodní zážitek. I když to byl císařský řez, tak byl to porod.

Moderátorka: herečka Denisa Pfauserová
Hosté: lékařka MUDr. Kristýna Lešková a porodní asistentka Kristýna Matulová, Dis.

Námět & Scénář: Eva Zubec
Produkce & Postprodukce: Vojtěch Koval, Filip Fendrych a Cirkulární studio LOOPA
Foto: Klára Dudáková
Cover Art: Sandra Řízková


Partnerem celé podcastové série je e-shop ⁠⁠⁠Maluna.cz⁠⁠⁠, na kterém najdete největší výběr menstruačních pomůcek a produktů pro ženy. Domluvili jsme pro vás 10% slevu s kódem CISAROVNAM10, který platí do konce roku 2024.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

#2 – Je císařský řez opravdu porod bez bolesti?

Next
Next

Příběh Kristýny: Jak jsem se stala šťastnou císařovnou