Porodní přání pro císařský řez

To, že své miminko přivedete na svět císařským řezem, neznamená, že nemůžete mít ohledně svého porodu vlastní představu nebo přání, jak ho chcete prožít. Císařský řez z vás nedělá automaticky pasivní článek celého porodu a právo je na vaší straně úplně stejně, jako to platí u vaginálního porodu. 


Porodní přání či porodní plán je dokument, který písemnou formou vyjadřuje představu rodící ženy o jejím vlastním porodu. V ideálním případě by měl personál porodnice tuto představu respektovat a snažit se o její naplnění, pokud například nedojde k nějaké zásadní zdravotní komplikaci nebo žena během porodu nezmění vlivem okolností názor.

Možná se vám může zdát, že psát si porodní přání pro císařský řez nemá smysl. Vždyť je to něco, co je dopředu naplánované a v každé porodnici to probíhá stejně. Opak je ale pravdou. Přístup k císařskému porodu se velmi liší v každé jedné porodnici a zatímco někde je už naprosto standardní, že miminko patří po porodu do náruči mámy, jinde je problém i přítomnost partnera na sále. 

Ne všichni partneři si přejí na sále během císařského řezů být. Pak je možností k porodu přizvat porodní asistentku, dulu nebo třeba kamarádku

Liší se bohužel také to, jakým způsobem na porodní přání jednotliví zdravotníci reagují. Pro mnoho z nich je porodní přání skvělým způsobem, jak během chvíle zjistit, co daná žena potřebuje a díky tomu směřovat péči takovým směrem, který za sebou zanechá spokojenost na obou stranách. Pro některé zdravotníky však porodní přání stále může být pomyslným rudým hadrem na býka a vaše požadavky mohou nést velmi nelibě. 

Dá se porod naplánovat? 

Stejně jako u vaginálního porodu je dobré porodní přání psát s vědomím, že se jedná o ideální stav, který však nemusí vždy dopadnout na 100 %. Může se stát, že během porodu nastanou potíže, miminko bude mít zhoršenou poporodní adaptaci nebo se vám udělá nevolno z anestezie. Proto je dobré k plánování porodu přistupovat s otevřenou myslí a také pokorou. 

💡 Pokud bychom měli poradit ohledně tvorby porodního přání jedinou věc, pak je to upřímnost sama k sobě. Informací o tom, jak by porod měl ideálně probíhat, je dnes plný internet, univerzální návod na dokonalý císařský řez ale neexistuje. Ne každá žena si přeje částečnou anestezii, ne pro všechny ženy je důležité, aby je partner držel za ruku, a spousta z nás si nedokáže představit, že bychom si samy podaly miminko z bříška na hrudník. Podstatné je, aby tyto možnosti byly dostupné pro všechny ženy a na nich pak bylo, co si pro svůj vlastní porod vyberou. 

Při sepisování porodního přání k sobě buďte upřímné a zaměřte se na to, co je důležité právě pro vás

Co si můžu při císařském řezu přát?

  • Příjem a hospitalizace před porodem – podle ERAC protokolu je vhodné, aby žena nastoupila před císařským řezem do porodnice až v den porodu. Cílem je zkrátit hospitalizaci na co nejmenší možnou dobu. Stejně tak lačnění by mělo být omezeno na minimum – žena by měla mít možnost pít, pokud chce. Je možné, že zvyklosti vámi vybrané porodnice budou jiné a záleží na vás, zda je akceptujete nebo se budete snažit dohodnout na jiném postupu.  

  • Přítomnost osoby blízké na sále – při samotném porodu u vás může být partner, porodní asistentka, dula, kamarádka, maminka nebo třeba sestra. Ze zkušeností žen jasně vyplynulo, že přítomnost někoho blízkého jim velmi pomohla celou situaci lépe zvládnout. Občas se porodnice brání nedostatkem místa na sále, což je však v naprosté většině případů neopodstatněné. Za doprovod u porodu porodnice za zákona nesmí požadovat žádné poplatky. 

  • Způsob anestezie – obecně jsou ženám při císařském řezu doporučovány způsoby částečné či svodné anestezie (epidurální či spinální), které představují menší zátěž pro organismus a umožňují ženě být při narození miminka při vědomí. Některé ženy však částečnou anestezii snáší hůř, mohou se objevit závratě nebo panika. Varianta celkové anestezie by proto měla být možností pro všechny, kteří o ni požádají.

  • Atmosféra na sále – pokud je pro vás důležité, do jakého prostředí se vaše miminko rodí, můžete požádat například o hudbu nebo aromaterapii během porodu. Můžete poprosit, aby zdravotníci mluvili během operace potichu a aby miminko jako první slyšelo váš hlas. Porodnice podporující laskavý císařský řez mají na operačních sálech alespoň 25 °C, aby se předešlo podchlazení miminka. 

  • Narození miminka – při laskavém císařském řezu se miminko rodí pomalu, jemně a samo si malými pohyby pomáhá na svět. Některé porodnice dokonce podporují, aby si ženy miminko s pomocí lékařů podaly samy na hrudník. Pokud je pro vás i toto důležité, mnohem snáz se vám takové přání bude prosazovat v porodnicích, které laskavý císařský řez ženám aktivně nabízejí. 

  • Opožděný podvaz pupečníku – alespoň částečné dotepání pupečníku miminka nebo milking u předčasně narozených dětí (natlačení krve z pupečníku miminku) by měla být pro zdravotníky priorita, neboť přináší jen samá pozitiva. 

  • Bonding matky s miminkem – po narození by v ideálním případě mělo miminko putovat na nahý hrudník matky, kde může proběhnout základní ošetření i první přisátí. Při císařském řezu je důležité, aby při bondingu asistovala porodní asistentka nebo jiný zdravotník, miminko přidržovala a byla ženě oporou. Bonding má velmi pozitivní vliv na poporodní adaptaci miminka z důvodu udržení tělesné teploty i na navázání vztahu mezi miminkem a matkou. Díky kontaktu kůže na kůži se probouzí ty správné hormony, zvyšuje se šance na úspěšné kojení a z porodu bývá většinou mnohem pozitivnější zážitek. 

  • Bonding otce s miminkem – v situacích, kdy bonding s matkou není možný, je velmi žádoucí, aby se ho ujal otec miminka. Skin-to-skin kontakt může pomoci s navázáním vztahu mezi dítětem a otcem, výhodou pro miminko je pak snadnější termoregulace a osídlení hodnými bakteriemi, které jsou zásadní pro správný vývoj imunitního systému.

  • Způsob ošetření rány – v současné době neexistuje jednotný způsob šití jizvy po císařském řezu, který by používaly všechny porodnice u nás. Víra a tradice každého jednoho porodníka rozhodují o tom, jak právě vaše jizva bude sešitá. Obecně platí, že drén a katetry by neměly být používány plošně, pobřišnici není nutné sešívat a aplikace bariérového gelu proti srůstům (např. Hyalobarrier Gel) by měla být možností, pokud si to žena přeje. 

  • Nepřetržitý kontakt s miminkem – v případě fyziologického novorozence, který nevyžaduje například kyslíkovou podporu nebo speciální zdravotní péči, není objektivní důvod, aby nemohl být u svých rodičů. Pokud si tedy přejete mít miminko co nejvíce u sebe, do porodního přání si to napište a domluvte se s partnerem nebo jinou blízkou osobou, která jeho naplnění po porodu zajistí. Je také naprosto v pořádku, pokud miminko svěříte sestřičkám na novorozenecké oddělení a budete odpočívat. 

  • Umístění ženy na pooperační JIP – mnoho porodnic standardně umisťuje ženy po císařském řezu na JIP, zatímco miminko putuje na novorozenecké. Jako zákonný zástupce dítěte máte možnost i tento postup odmítnout a požádat o umístění na klasickém pokoji oddělení šestinedělí, kde s vámi miminko může být, pokud neexistuje relevantní potřeba nadstandardní zdravotní péče. 

  • Kojení – v porodním přání můžete vyjádřit své požadavky ohledně kojení miminka nebo naopak nekojení. V prvním případě by se k vám měla dostat podpora v podobě kvalitního laktačního poradenství, možnosti nepřetržitého kontraktu s miminkem a případného dokrmování alternativními metodami, které nemají na kojení negativní vliv (přes cévku, pohárek či stříkačku), v druhém případě pak respektování vašeho rozhodnutí. 

  • Péče o miminko – v porodním přání můžete vyjádřit představu o tom, jak se bude personál porodnice starat o vaše miminko. Můžete požádat o odložení vážení, měření či koupání, zvolit si způsob podání vitaminu K (kapičkami nebo injekčně), rozhodnout o vykapání očiček po porodu nebo vyjádřit preferenci způsobu případného dokrmu – například vaším mateřským mlékem.

  • Placenta – pokud si přejete vydat po porodu placentu k dalšímu zpracování nebo například jejímu uložení pod strom, požádejte o to v porodním přání a do porodnice si přineste nádobu na její odnesení. V opačném případě bude placenta zlikvidována jako jiný biologický odpad. 

  • Informace o zdravotním stavu – dle Zákona o zdravotních službách (č. 372/2011 Sb.) máte právo na pravdivé informace o svém zdravotním stavu i stavu vašeho miminka. Pokud informace nemáte nebo jim nerozumíte, řekněte si o další vysvětlení nebo zopakování. 

  • Nedonošená miminka – pro nedonošené miminko je kontakt s matkou či otcem velmi cenný a v zájmu každého pracoviště by mělo být ho maximálně podporovat. Pokud žena po císařském řezu není schopná o dítě pečovat, může ji zastoupit otec dítěte. 

Jak to udělat, aby bylo přání dodrženo

Pokud to jenom trochu jde, doporučujeme porodní přání dopředu konzultovat s lékařem nebo porodní asistentkou ještě před nástupem do porodnice. Zaslat ho můžete buď e-mailem nebo ho vzít vytištěné na některou z těhotenských poraden a probrat ho s personálem porodnice osobně. 

Pokud se stane, že některý z bodů lékař odmítne vyslyšet, máte ještě dostatek času na vyjednávání, případně na změnu poskytovatele péče – lékaře nebo rovnou celé porodnice. Ptejte se, proč je problém požadavek splnit, jaké jsou další možnosti a jaký kompromis by ze strany porodnice byl možný. Vysvětlete, proč je pro vás důležité. 

💡 Pár bodů k císařskému řezu si do porodního přání sepište i v případě, že plánujete rodit přirozeně nebo pokud se snažíte o VBAC – vaginální porod po předchozím císařském řezu.

Je naprosto v pořádku, pokud od svého porodu nečekáte nic speciálního a porodní přání si do porodnice chystat nebudete

Co dalšího je možné udělat?

  • Porodní přání se snažte psát stručně a jasně. Optimální délka je jedna stránka potištěná z jedné nebo obou stran. 

  • Vytiskněte si alespoň dvě kopie – jednu pro porodnické oddělení, druhou pro novorozenecké. 

  • Do hlavičky porodního přání nepište důležité osobní údaje, jako je rodné číslo nebo adresa. Z důvodu GDPR je potřeba se k takovému dokumentu pak chovat jinak. Jméno a datum bohatě stačí. 

  • Krátký úvod s vřelou prosbou o dodržení přání je milý bonus. 

  • Pomůže, pokud své požadavky setřídíte v časovém horizontu – co si přejete před porodem, během porodu a jak si představujete péči o miminko. 

  • Do porodního přání pište pouze ty věci, kterým rozumíte a se kterými souzníte. Nekopírujte slepě vyplněné vzory z internetu nebo porodní přání vašich kamarádek. 

  • Porodní přání si můžete nechat podepsat lékařem na některé z těhotenských poraden. Mohlo by se to hodit v případě, když jiný zdravotník nebude chtít vašemu přání vyhovět. 

Co když se přání nesplní?

Naprosto rozumíme, že můžete být zklamaná, pokud nedošlo k naplnění porodního přání a porod dopadnul jinak, než jak jste si vysnila. O to více pak chápeme vaše pocity, pokud k nesplnění vašeho přání došlo z důvodů, které nebyly oprávněné – tedy když nedošlo u vás nebo miminka k ohrožení zdraví či života.

Možností řešení máte několik. 

  1. Nechat to plavat a doufat, že se to časem zahojí samo nebo to probrat s kamarádkou, partnerem nebo někým blízkým 🤍

  2. Najít si podporujícího odborníka, se kterým téma zpracujete – porodní asistentku, dulu nebo psycholožku. 

  3. Otevřít téma s personálem, který u vašeho porodu byl a nechat si danou situaci vysvětlit. Možná přijde omluva, možná ne. 

  4. Řešit to oficiální cestou feedbacku či stížnosti směrem k primáři porodnice. Zejména v případech hrubého porušení vašich práv má zaslání stížnosti velký smysl, ač to může být občas tak trochu boj s větrnými mlýny.


Moc vám přejeme, aby vaše přání ohledně porodu byla vyslyšena bez toho, abyste za ně musely bojovat. Pokud jsme na něco zapomněli, napiste@cisarovnam.cz 

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

Čím mazat jizvu po císaři?

Next
Next

Magdalena Ezrová: Časný kontakt s miminkem po porodu je pro kojení zásadní, i když byl císařský