Být na to spolu. Role partnera u císařského porodu

Přítomnost partnera či jiné blízké osoby na operačním sále zdaleka není taková samozřejmost, jaká by mohla být, přestože má pro psychickou pohodu ženy naprosto zásadní vliv. Proč nemůže být takto základní aspekt standardem naprosto všude? A jak se k přítomnosti partnera na sále stavějí ženy samotné?


Naštěstí u nás funguje spousta porodnic, které považují za standard, že u narození miminka a jeho prvních momentů mají oba rodiče právo být. Dokonce jsou porodnice, ve kterých lze zajistit přítomnost otce i v případě, že je císařský řez ženě proveden v celkové anestezii. Stále jsou u nás ale i takové, které přítomnost partnera či jiné doprovázející osoby neumožňují.

Proč? Protože takhle to u nás prostě chodí

Důvody tyto porodnice uvádějí různé. Někde je problémem zdánlivý nedostatek prostoru na operačním sále, jinde jde pouze o zaběhlou zvyklost – takhle to u nás prostě děláme a nehodláme na tom nic měnit.

Ženám a jejich partnerům či partnerkám tak nezbývá, než nastavení dané porodnice tiše a pokorně přijmout nebo se poohlédnout po porodnici jiné. Zejména v případě plánovaného císařského řezu je na místě druhou možnost alespoň zvážit, přestože to není úplně snadné rozhodnutí.

Vzdálenější porodnice znamená delší cestování autem, které není ničím příjemným v závěru těhotenství ani pár dní po porodu. Rozhodnutí rodit mimo místo bydliště bývá zejména pro širší rodinu nepochopitelným krokem, což může na ženu vytvářet další zbytečný tlak. Přesto je ale velmi opodstatněné tyto malé nepříjemnosti přijmout, když odměnou bude laskavý porod a naplněná očekávání, které od porodu máte.

Na co si dát pozor?

  • Někde za přítomnost otce porodnice účtují poplatky navíc, které jsou však protiprávní a neměly by být z vaší strany akceptované. To samé platí i u dalších blízkých osob, které vás k porodu nebo k předporodním kontrolám doprovází – maminka, sestra, dula nebo třeba kamarádka.

  • Může se stát, že vám personál porodnice před porodem přítomnost partnera slíbí a těsně před operací přijde pokyn, aby muž zůstal ve vedlejší místnosti – třeba za sklem. Je to naprosto neférové zneužití stresové situace, které byste si neměli nechat líbit.

  • Pokud v dané porodnici není přítomnost partnera standard, může se stát, že při vyjednávání podmínek dojde k manipulaci, na kterou budete chtít přistoupit. Je v pořádku si dát po schůzce v porodnici časový odstup a poté znovu zopakovat své požadavky. Pokud nebude vyhověno, je na místě se poohlédnout po jiné porodnici.

Proč má přítomnost partnera u porodu smysl?

Zeptali jsme se samotných žen, jejichž sdílení vydá za všechny studie světa.

Během plánovaného císaře ve spinální anestezii ve Štenberku se mnou manžel byl. Bylo to krásný a strašně mi to pomáhalo od strachu z toho všeho. Taky jsem věděla, ze brouček není sám, ale že už během šití ho má manžel na sobě.“ 

Rodila jsem císařem ve Fakultní nemocnici v Ostravě, manžel byl celou dobu se mnou a držel mě za ruku. Byla to neskutečně velká podpora mít ho u sebe, potom jsme měli bonding a následně bondingový pokoj, kde byl manžel se mnou dalších 24 hodin po císaři a staral se o malou, takže jsme celou tu dobu mohli být všichni spolu. Skvělé, že nabízejí tyto možnosti.

Máme za sebou planovany císař, byl to velmi laskavý porod. Partner mě držel za ramena a byl ohromnou podporou, pak byl u miminka, chviličku mi ho položili na hruď na sále a než mě zašili, tatínek mazlil miminko a pak už jsem ho nesundala z hrudi. Přála bych všem maminkám, když už to musí být touto formou, aby to mohly prožít takto.

U druhého porodu jsme schválně vybrali porodnici, kde mohl být manžel se mnou a jsem za to strašně vděčná. Je moc důležité, aby u takto náročných a zároveň krásných momentů byli dva.

Drželi jsme se za ruce a byl to nádherný zážitek, po kterém zůstal pocit neuvěřitelné blízkosti. Protože byl císařský řez jasný od začátku, byla pro mě možnost, aby byl u toho, nejvyšší priorita při výběru porodnice. Přestože samotný průběh nebyl jak ze žurnálu, ve výsledku to bylo krásné. Snad to podruhé vyjde stejně suprově.

Já sice chtěla uspat, ale zase díky spinálu mohl být manžel se mnou na sále a držet mě za ruku. Nebýt jeho, asi bych tam zešílela, a ikdyž to nebyl bůhvíjaký super zážitek, tak díky němu byl aspoň trošku hezký.

Myslela jsem, že ztratím vědomí, zešílím, přijdu o rozum. Kdyby na mě celou dobu, co dvojčata páčili z břicha ven, upřeně z očí do očí nekoukal můj milovaný muž, který mi šeptal a ujišťoval mě, ze všechno bude dobrý, tak nevím, jak by to dopadlo…

Ne všichni partneři na sále chtějí být

Na závěr je ještě třeba zmínit, že ne všichni partneři u císařského řezu přímo na sále chtějí být a je dobré tuto otázku před porodem včas otevřít. Někdy může pomoci rozhovor s dulou nebo porodní asistentkou, která může nastávajícím rodičům předat reálné zkušenosti a zodpovědět všechny otázky.

Pokud i tak bude partner trvat na tom, že přímo u operace být nechce, je na místě jeho přání respektovat a zajistit si doprovod jiné blízké osoby – právě třeba duly nebo porodní asistentky, případně kamarádky nebo někoho z rodiny.


Jak to bylo u vás? Mohla jste partnera či jinou blízkou osobu u porodu mít? Jaké to pro vás bylo? Těšíme se na vaše příběhy na napiste@cisarovnam.cz.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

Příběh Markéty: VBA2C pro mě byl obrovské vítězství

Next
Next

Atypické hojení jizev po císařském řezu