Atypické hojení jizev po císařském řezu

Hojení jizvy je dlouhý proces, který při správné péči a dobré genetické výbavě může dopadnout naprosto skvěle s výsledkem krásné fyziologické jizvy. Hojení může probíhat ale také atypicky a zanechat za sebou jizvu, která může představovat estetický problém a nepohodlí.


Správně zhojená, fyziologická či jinak přirozená jizva je taková jizva, která je na pohled světlá, tenká, jednotná a splývá se svým okolím – nevyčnívá nad okolní kůží ani netvoří propad. Kromě příjemného vzhledu jizva nesvědí, netáhne a nezpůsobuje přidružené obtíže. 

Ukázka fyziologicky zhojené jizvy

Hojení jizev je z části ovlivněno naší genetickou výbavou, kvalitou provedení operace a také pooperační péčí, zejména tou v prvních dnech a týdnech po císařském porodu. Vliv na něj má také strava, pitný režim a pohybové návyky, míra stresu a schopnost regenerace těla. 

Kromě fyziologické jizvy rozlišujeme také tři typy atypického hojení

  1. Atrofické jizvy

  2. Hypertrofické jizvy

  3. Keloidní jizvy

Může se stát, že se atypicky bude hojit jen část jizvy – například kousek jizvy bude hypertrofický (vystouplý) a zbytek zhojený hezky fyziologicky. 

1. Atrofické jizvy

Atrofické jizvy se vyznačují tím, že jsou viditelně propadné oproti okolní pokožce. Vlivem zánětlivých změn dochází ke ztrátě kolagenu, kvůli které se podkoží stahuje a jizva tak klesá hlouběji.

Prevencí vzniku atrofických jizev je především správná operační technika. Často atrofické jizvy vznikají z jizev hypetrofických (vyvýšených).

Jaká forma terapie je vhodná?

  • fyzioterapie, peelingy, dermabraze a mikrodermabraze, laserová terapie, injekce kyseliny hyaluronové či kolagenu, kinesiotaping

Atrofická jizva

2. Hypertrofické jizvy

Hypertrofické jizvy vlivem nadměrné tvorby kolagenu viditelně vystupují nad okolní pokožku, ale zůstávají na ploše původní rány. Tím se liší od keloidních jizev, které se naopak rozšiřují i do okolní tkáně.

Hypertrofická jizva se většinou objeví v prvním měsíci po operaci a je velká šance, že se časem sama zmenší a splyne s okolní pokožkou. Hojení je vhodné samozřejmě podpořit vhodnou péčí a případně i speciálními typy terapií.

Pokud méně invazivní formy terapie nefungují, je možné přistoupit k chirurgickému odstranění jizvy, které většinou problém úspěšně vyřeší.

Hypertrofické jizvy jsou často spojené s nepříjemným svěděním.

Jaká forma terapie je vhodná?

  • fyzioterapie, silikonové pásky, kompresní terapie, aplikace kortikosteroidů, laserová terapie či chirurgická excize, pokud přetrvávají dlouho a zlobí

Hypertrofická jizva

3. Keloidní jizvy

Keloidní jizvy se řadí k nejobtížnějším atypickým stavům, ne však neřešitelným. Keloidní jizvu poznáte tak, že přerůstá z oblasti původní rány do okolní zdravé kůže. Podobně jako hypertrofická jizva se může se oproti okolní pokožce „vyvyšovat“.

Keloidní jizva vzniká až po zacelení rány (3 měsíce po operaci a později) kvůli nadměrné tvorbě kolagenu v těle. Jsou spojené s velmi nepříjemným svěděním a bohužel se příliš často nestává, že by se samy stáhly.

Jaká forma terapie je vhodná?

  • fyzioterapie, silikonové gely, kryoterapie či laserová terapie, při závažnějších stavech chirurgické odstranění jizvy, po kterém se ale jizva může vrátit

Keloidní jizva

Jak podpořit hojení?

O péči o císařskou jizvu jsme sepsali celou jednu stránku plnou tipů, které mohou její hojení podpořit. Další tipy a zkušenosti najdete také na našem Instragramu.

Nezapomeňte, že estetická stránka je jen jednou z několika částí hojení. Důležitější než vzhled jizvy na kůži je zhojení tkáně v jejích hlubších vrstvách – zejména na děložní stěně. I na pohled hezká a světlá jizva může mít pod sebou srůsty, které mohou způsobovat problémy a je potřeba se na ně zaměřit.

V neposlední řadě má na hojení jizvy vliv také naše psychika. Každá zkušená porodní asistentka či fyzioterapeutka vám řekne, že jizva se bude hojit hezky tehdy, když ji přijmeme a pokusíme se ji mít rády 🤍

Tak na to myslete.


V případě atypického hojení či jakýchkoliv dalších potíží doporučujeme vyhledat fyzioterapeuta, který jizvu ošetří a doporučí další terapie.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

Být na to spolu. Role partnera u císařského porodu

Next
Next

Jak se u nás rodí aneb Máme data!