Čím mazat jizvu po císaři?

Asi každá z nás by si přála, aby se právě její jizva po císařském řezu zahojila rychle, bez komplikací a aby na konci hojení zůstala světlá, pružná a spokojená. Bohužel produkt, který by bezproblémové hojení jako mávnutím kouzelného proutku zařídil, na světě zatím není. Vždy je to totiž hlavně o komplexní péči, kterou své jizvě dáváme.


Jizva po císařském řezu není jen to, co vidíme na kůži. Operatér musí na cestě k miminku postupně přerušit šest vrstev tkání – kůži, podkoží, fascii, svaly, pobřišnici a děložní stěnu. A ty postupně zase vrátit na své místo.

Není to jen o tom, co vidíme na kůži

Výsledkem šití rány po císařském řezu, které může trvat klidně i 45 minut, jsou ve skutečnosti jizvy dvě – jedna na kůži a druhá na děloze. To, že se jizva hezky zhojí na kůži, nemusí nutně znamenat, že je dobře zhojená i v hlubších vrstvách.

A to platí i naopak. Navenek nehezká jizva nemusí nic vypovídat o tom, jak dobře se zahojila děloha a nemusí třeba bránit pokusu o další těhotenství či vaginální porod po předchozím císařském řezu (VBAC).

Péče jako investice

O tom, jak podpořit hojení jizvy po císařském řezu, jsme sepsali ve spolupráci s odborníky celou jednu stránku. Pokud bychom poporodní péči měli shrnout do 3 nejdůležitějších bodů, bylo by to:

  1. Zajděte si po porodu k fyzioterapeutce. Ne jen tak ledajaké, ale ideálně k té, které má zkušenost s gynekologickou fyzioterapií. Kromě opečování jizvy se podívá také na pohybové stereotypy, postoj, dechové návyky či diastázu. Seznam fyzioterapeutů najdete na pecepoporodu.cz.

  2. Vytvořte si pečující rutinu. Jakmile se jizva zacelí, začněte s jemnou masáží a stimulací celé oblasti bříška. Začít můžete hlubokým dechem, masážní sprchou, jemným rozvolňováním a promazáním jizvy. Vyhněte se tlakové masáži a čemukoliv, co by vám bylo nepříjemné.

  3. Zkuste mít jizvu aspoň trochu ráda. Zní to možná trochu ezo, ale zkušenosti porodních asistentek, dul i fyzioterapeutek mluví jasně – dokud se s jizvou neskamarádíte, nebude se hojit tak, jak byste si přála. Pokud vás po porodu císařským řezem stále tíží nějaké otázky, vyhledejte někoho, s kým můžete svá trápení probrat. Může to být právě porodní asistentka, dula nebo terapeutka.

Čím jizvu mazat?

Obecně doporučujeme sáhnout spíše po přírodních zdrojích a vyhnout se konvenčním kosmetickým produktům se syntetickou parfemací, která mohla by dráždit citlivý čich miminka a vám způsobit alergickou reakci.

V některých porodnicích jsou schopni ženám po císařském řezu doporučit mazat jizvu vepřovým sádlem. Ač se to může zdát jako efektivní cesta, za nás je to vůči jizvě tak trochu nedůstojné, nevoňavé a celkově ble-fuj 🙃 Pokud vám to ale vyhovuje, pak je to zcela v pořádku.

Z rostlinných olejů na péči o jizvu doporučujeme –

  • kokosový olej,

  • mandlový olej,

  • šípkový olej,

  • olej tamanu,

  • třezalkový olej nebo

  • ricinový olej.

Některé porodní asistentky či duly, které se na péči o císařovny zaměřují, vyrábějí vlastní receptury na jizvy pro své klientky, čemuž velmi fandíme 🤍

My ve spolupráci s českou firmou vyrábějící přírodní kosmetiku vyvinuli také vlastní olejové sérum na péči o jizvy (a strie), jehož prodej nám umožňuje projekt dále rozvíjet. Namíchali jsme do něj 100% přírodní rostlinné oleje vhodné na péči o jizvy, které jemně voní a velmi příjemně se roztírají.

Olejové sérum Císařovnám na péči o jizvy a strie

Nezapomeňte, že ani ten nejnadupanější olejíček není svěcená voda, která by po jednom namazání dokázala zázraky. O jizvu je potřeba se starat také zevnitř – od teď už napořád.

Držíme vám palce, ať se ta vaše hezky hojí 🌙

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

Příběh Anety: Přála bych si, aby mámy mohly u svých předčasňátek být

Next
Next

Porodní přání pro císařský řez