9 mýtů o porodu císařským řezem

Je tolik mýtů, které kolem císařského řezu v médiích a na sociálních sítích kolují, až jsme je prostě museli sepsat. Máme pro vás devět nejčastějších, ale určitě bychom jich společně našli víc.


1. Císařský řez je vždy bezpečnější varianta

Vždy rozhodně ne. Císařský řez je velká břišní operace, se kterou se pojí krátkodobá i dlouhodobá rizika pro matku i dítě. Na jedné straně může život zachránit, na straně druhé ho může ztížit. Pro ženu představuje až třikrát vyšší riziko mateřské úmrtnosti, jizva na děloze je navíc riziková pro další těhotenství a porody.

Dítě může být při operaci poraněno, při plánovaném císařském řezu navíc hrozí zhoršená poporodní adaptace. Je zde také vyšší riziko diabetu a autoimunitních onemocnění v dospělosti.

2. Císařský řez je porod „zadarmo“

Císařský řez je jediná velká operace, po které musíte už pár hodin „po“ stát na nohou a starat se o dalšího člověka. Fyzicky a psychicky náročný je nejen průběh samotné operace, ale zejména první dny a týdny rekonvalescence.

🎧 Poslechněte si druhý cíl podcastu Císařovnám, který jsme tématu bolesti věnovali.

3. Laktace přijde po císařském řezu později

Samotný průběh porodu nemá na nástup laktace až takový vliv jako to, co se děje kolem. Pokud po císařském řezu dojde k delší separaci, může být start kojení opravdu náročnější.

Prevencí problémů s kojením je výběr porodnice, která podporuje –

  • včasné přisátí,

  • nepřetržitý kontakt ženy a novorozence,

  • co možná nejčastější kontakt kůže na kůži

  • a kvalitní laktační poradenství.

4. Císařský řez probíhá všude stejně

No... kéž by 🙌🏻 Předporodní příprava, průběh samotné operaci i poporodní péče probíhá odlišně nejen v jednotlivých porodnicích, ale dokonce každý jeden zdravotník má trochu 
jiné zvyklosti. Proto je velmi důležité se dopředu ptát, jakou praxi má vámi vybraná porodnice.

Lišit se může den nástupu do porodnice, přístup k pití před operací, úspěšnost regionální anestezie, způsob vybavení miminka i šití rány, otevřenost k bondingu, doba, po které se poprvé vstává nebo péče na oddělení šestinedělí.

5. Dvojčata se vždy rodí císařským řezem

Vždy ne. Velmi záleží na konkrétních okolnostech. Vaginální porod u dvojčecího těhotenství je možný, pokud jsou splněny podmínky ohledně typu dvojčat a jejich polohy v děloze.

Totéž platí i o porodu dítěte v poloze tzv. koncem pánevním, kterých rozlišujeme hned několik a většina z nich není absolutní indikací k císařskému řezu. 


6. Po císařském řezu nelze rodit vaginálně

Většina žen po císařském řezu (či řezech) mohou zkusit tzv. TOLAC neboli „pokus o vaginální porod po císařském řezu“. Úspěšnost vaginálního porodu po císařském řezu RCOG udává mezi 72 a 75 %, u nás jsou čísla nižší.

Lehce větší šanci na VBAC mají porody, které začnou samy, u indukovaných porodu je větší riziko opakovaného císařského řezu a také vyšší riziko ruptury dělohy. Úspěšnost závisí zejména na odhodlání ženy
a lidech, které u porodu kolem sebe má.

Pokud se chcete o vaginální porod po císařském řezu pokusit, může vám s přípravou pomoci i náš webinář s porodní asistentkou.

7. Pokud jizva po císařském řezu vypadá dobře, není potřeba jí věnovat pozornost

Může to tak být, ale také nemusí. Vzhled jizvy na kůži nemusí vypovídat nic o tom, jak je zhojená na úrovni hlubších vrstev 🌙

I na pohled hezká jizva může způsobovat v těle obtíže a zaslouží si péči. Alespoň jednu návštěvu u zkušené gynekologické fyzioterapeutky doporučujeme každé ženě po císařském řezu. S péčí o jizvu může také pomoci dula nebo porodní asistentka, která se císařovnám věnuje.

O jizvu po císařském řezu je potřeba se starat také pravidelně doma. Pomoci vám s ní může naše olejové sérum nebo guasha na masáž jizvy.

8. Císařský řez znamená automaticky trauma

I císařský řez může být pro ženu a její doprovod dobrou porodní zkušeností, pokud se odehraje v respektu a s ohledem na představu a přání ženy. Ta přitom mohou vypadat různě.
Zatímco pro někoho je důležitý bonding, odložený podvaz pupečníku a nepřetržitý kontakt s dítětem, někomu stačí vidět, že je miminko v pořádku a víc nežádá. Každý takový scénář je správný, pokud je za ním informované a svobodné rozhodnutí ženy.

9. Císař na přání není možný

Legislativně sice v České republice možný není, to ale neznamená, že se v praxi neděje. Důvodem, proč ženy o císařský řez bez indikace žádají, bývá zejména velký strach z vaginálního porodu, který by v ideálním případě měl být řešen nabídkou odborné psychické pomoci. Představa toho, že císařský řez je méně bolestivý a bezpečnější, je zkreslená.

V některých případech ženy dostanou možnost volby způsobu porodu – třeba po předchozím císařském řezu, velmi náročném předchozím vaginálním porodu (velké poranění atd.) nebo ztrátě miminka.


Napadá vás další mýtus? Dejte nám o něm vědět na Instagramu.

Císařovnám

Tvoříme místo, kde najdou podporu a relevantní informace všichni, kterým do života vstoupil císařský řez.

Previous
Previous

Příběh Báry: Doufám, že brzy na sebe budu zase pyšná

Next
Next

Příběh Anežky: Cítila jsem selhání, bolest, ale i neskutečné štěstí